De schilderijen

“Wanneer je iemand bewondert, dan ga je hem of haar imiteren en wat daarvan niet lukt, dat ben jij.”

Stijl en materiaal

Picasso zei: “Wanneer je iemand bewondert, dan ga je hem of haar imiteren en wat daarvan niet lukt, dat ben jij.” Ik bewonder veel schilders en door hun werken te bekijken raak ik geïnspireerd en probeer hun stijl over te nemen. Ik heb tot op heden geen specifieke cursus gevolgd op het gebied van tekenen of schilderen, maar heb wel plannen zodra ik volledig met pensioen ga. Men noemt mij daarom “autodidact”. Zo leer ik al doende en sta open voor advies/kritiek van deskundige kunstenaars of kunstzinnige vrienden en familie. Ik ben in 2003 begonnen met landschappen na te schilderen. Gaandeweg ben ik wat minder realistisch geworden en mij ook vrijer gaan uitdrukken.

Af en toe “rotzooi ik maar wat aan” om met Karel Appel te spreken en dan komt er zowaar ook nog iets leuks te voorschijn, zoals mijn pogingen om beweging in beeld te “vangen”. Ik werk met penseel, mes, mijn vingers en voornamelijk met acrylverf; maar verdun ook de acrylverf wel met water, waardoor het haast op aquarelleren lijkt. Anderen gaan nu en dan het “dat ben jij” waar Picasso op doelde inmiddels herkennen en waarderen. Een stimulans om door te gaan met schilderen!

Inmiddels zijn we een aantal jaren schilderen verder en is mijn passie gelijk gebleven en heb ik een aantal cursussen gevolgd bij twee professionele kunstenaars.
Jan van Lokhorst heeft mij meer vrijmoedigheid geleerd en te letten op een aantal basisprincipes bij het schilderen. Ik kreeg ook les van John Ligtenberg. Hij hielp mij om “mijn eigen handschrift” verder te ontwikkelen. Dit door spontane ingevingen niet te detaillistisch uit te werken, minder kleuren te gebruiken per schilderij en meer rust te scheppen met grotere en warme effen kleurvlakken.

Dankbaar ben ik ook voor de waardevolle adviezen van mijn vriend en mede-schilder Hans den Hollander.

Ik hoop dat u die ontwikkeling in mijn laatste schilderijen herkent en weet te waarderen. Reacties zijn welkom!

Aan de Ijssel, een bron van inspiratie